Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Linkki ajanvaraukseen vello.fi/varaa

Purentaelimistön Toimintahäiriöiden Fysioterapia (TMD-Fysioterapia)

 

Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapia auttaa purentaelimistön toimintahäiriöissä eli TMD (Tendomandibular Disorders), jonka tyypillisiä oireita ovat leukanivelten ja puremalihasten kipu, suun avaamisen tai sulkemisen vaikeus sekä alaleukaluun liikehäiriöt. Näiden oireiden lisäksi voi esiintyä myös päänsärkyä, kasvokipua ja korvakipua. TMD-vaivat ovat hyvin tyypillisiä ja tilastojen mukaan noin 7-9% suomalaisista tarvitsee lääkinnällistä kuntoutusta vaivan vuoksi. Vaivat ovat tyypillisimpiä naisilla ja niitä esiintyy eniten 30-50 vuoden iässä. Tyypillisiä piirteitä TMD vaivoissa ovat toispuoleisuus ja se, että kipu on usein voimakkainta aamulla. Kipua yleensä kuvataan jomottavaksi, tylpäksi ja häiritseväksi. TMD oireita voivat laukaista kylmyys, pureskelu ja veto. TMD voi olla nivelperäistä, lihasperäistä tai se voi olla molempien yhdistelmä.

 

Bruksaus eli narskuttaminen tai hampaiden yhteen pureminen voi aiheuttaa edellä mainittujen oireiden lisäksi kaulan alueen ja niska-ja hartiaseudun jäykkyyksiä ja kiputiloja. Bruksaus voi aiheuttaa lihasjäykkyyksiä purentaelimistöön, jotka voivat aiheuttaa heijastekipua hampaisiin. Jos hammaslääkärissä ei löydy selittävää tekijää hampaiden särkemiselle, on hyvä pitää mielessä lihasjäykkyyksien rooli oireiden taustalla. Hampaiden narskuttaminen voi aiheuttaa myös kipua korvan alueella. Erityisesti päännyökkääjälihaksen (M.Sternocleidomastoideus) jäykkyydet voivat aiheuttaa säteilevää kipua korvan alueella. Ohimolihas (M.Temporalis) voi jännittyessään aiheuttaa kipuilua ohimon alueella. Kyseisen lihaksen tehtävä on nostaa alaleukaa painaen sitä yläleukaa vasten. Kyseisellä lihaksella onkin oleellinen rooli hampaiden yhteen puremisessa.

 

Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapia on asiakaslähtöistä, sillä fysioterapiakäynti alkaa asiakasta haastattelemalla ja tutkimalla. Käynnin aikana hoidetaan kireitä lihaksia hieronnalla ja muulla pehmytkudoskäsittelyllä. Jos vaiva on leukanivelperäistä, hoidetaan myös niveltä. Asiakkaan kanssa käydään suullisesti läpi, mitä asioita tulee nyt hoitojen aikana välttää ja keskustellaan mahdollisista mieltä askaruttavista asioista liittyen kipuihin ja jäykkyyksiin. Fysioterapiassa keskitytään korjaamaan myös ryhtiä erilaisin harjoittein, koska huono ryhti vaikuttaa alaleukaluun asentoon ja myös hammaskontaktiin. TMD fysioterapia hoidolla saadaan helpotusta leukanivelen kiputiloihin ja purentaan liittyviin toimintahäiriöihin. Hoidon tavoitteena on vaikuttaa: kipuun, liikkuvuuteen ja ryhtiin. Toisinaan kipua ja jäykkyyttä voi aiheuttaa välilevyperäiset ongelmat. Välilevyperäiset ongelmat voivat aiheuttaa suun avaamisen vaikeutta, nivelääniä ja kipua.

Edenred-Color_Digital-use - KOMIA FlowEdenred-Color_Digital-use - KOMIA Flow